ДЕБАТИ НА НЕМСКИ ЕЗИК


Международният проект "Младежки дебати на немски език" съществува в страните от Централна Европа, Русия и Прибалтика от 2005 година и се организира от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия, Фондация "Спомен, отговорност, бъдеще" и Фондация "Херти".

Целта на проекта е да подтикне младите хора на Европа към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване на немски език.

През 2018 година България за първи път се включва в този проект с 16 пилотни езикови гимназии, сред които и Сливенската Езикова.

В началния етап в дебатите участваха 16 ученици от двата 10 класа, които изучават немски като първи чужд език. Този брой участници дава право на училището да излъчи за регионалния финал двама. В часовете по "Дебати на немски език" всички дабатанти дискутираха по избрани от тях теми, свързани с училищния живот. На първият училищен квалификационен четвъртфинал се явиха всички 16 ученици, на втория най-добрите осем и до квалификационния финал на 23.03.2018 г. достигнаха пет ученици, от които за регионалния финал в гр. Бургас журито избра най-убедителните двама.


Финалистите Илина Жечева, Никола Колев, Тодор Киров, Юра Максимова и четиримата от 10 Д клас и Георги Славов от 11 Г клас дебатираха по темата "Трябва ли учителите да бъдат оценявани от учениците?". Аргументирано и с много примери те защитаваха позициите си: Юра и Тодор за оценяването, а Илина и Никола – против оценяването на учителите от учениците им. В обратния рунд на училищния финал на мястото на Никола се включи Георги Славов от 10 Г клас. Жури в състав Надежда Койчева (преподавател по немски език в 10 клас и училищен координатор на проекта), Валентина Александрова (преподавател по немски език в 11 клас) и Теодора Сосерова (преподавател по немски език в 8 клас) класираха за регионалния финал Юра Максимова и Георги Славов, а като резерви за отбора Никола Колев и Илина Жечева. Госпожа Кисьова, директор на гимназията, връчи грамотите на дебатантите за участие в училищните финали.

Отборът на ПГПЗЕ ще участва в младежките дебати на немски език на регионалния финал на 19.04.2018 г.в Бургас заедно с дебатанти от езиковите гимназии в Бургас и Силистра.

 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев