ТЕАТЪР НА НЕМСКИ ЕЗИК


Завесата се вдига за немски език!

Училищен театър на немски език

Мото за 2015 год.: Гражданска смелост: Заедно в обществото


Ако Вашите ученици учат немски език и с удоволствие се включват в театрални изяви, ако обичат да се изявяват на сцената и там да говорят на немски, тогава най-сърдечно каним Вас и Вашите ученици на Завесата се вдига за немски език!Чрез вдъхновението на сценичната игра искаме да спечелим българските ученици за немския език и да засилим езиковите им умения.


Всички заинтересовани училища, в които се изучава немски език от 5-ти до 12-ти клас, са поканени да участват в третото издание на проекта за училищен театър. Заявилите участие училища подготвят с група ученици театрална постановка на немски език, изпращат десет минутен запис от репетицията на Гьоте-институт и журито избера тези постановки, които ще бъдат показани на фестивала за немскоезичния училищен театър в Ловеч. Постановката трябва да е в рамките на 30 мин. Избраните училища участват в театралния фестивал в Ловеч с театрални групи до 10 ученика.


С тазгодишната тема на театралния проект искаме да подтикнем учениците да потърсят с постановките си отговори на големи и важни въпроси на съжителството в едно свободно и демократично общество и по този начин да разкрият и изградя многото лица на гражданската смелост. В училищните постановки трябва творчески да се засегнат многообразните аспекти на гражданската смелост като:

Помощ вместо отвръщане на погледа

Живот без страх у насилие

Солидарност и отзивчивост

Толерантност и интеграция

Защита и поемане на отговорност за другите

Ангажираност вместо безразличие

Отговорни действия


Важни дати:

до 28.11.2014 г. Училищата заявяват участието си с прикачения формуляр.

до 30.01.2015 г. Заявилите участие училища изпращат на Гьоте-институт десет минутен запис от репетиция.

до 16.02.2015 г. Училищата получават информация за решението на журито.

23.-25.04.2015 г. Фестивал на училищния театър в Ловеч


Организатори на проекта са Министерството на образованието и науката, Посолство на Германия в София, Фондация Ханс Зайдел България и Гьоте-институт в София.


Ако имате въпроси, оставаме на разположение. За съдържателни и училищно-организационни въпроси моля да се обърнете към г-жа Арсениева (МОН) a.arsenieva@mon.bg,029217584,а за организационни въпроси – към г-жа Радойнов (Гьоте-институт) pv@sofia.goethe.org , 02 939 0100.


Ще се радваме на Вашето участие!

ТЕАТЪР НА НЕМСКИ ЕЗИК

Първата театрална трупа на немски език се сформира през 2002/2003 година от изучаващите немски ученици на випуск 2000-2005 на г-жа Койчева, когато учениците от тогавашния 10 клас от двете немски паралелки подготвиха пиесата "Емилия Галоти" на Лесинг. Участниците бяха много ентусиазирани и представиха пиесата в зала "Зора" на гр. Сливен. След окуражаващия дебют на Немската театралната трупа, през следващата 2003/2004 учебна година театралната трупа подготви "Фауст" на Гьоте и с тази пиеса участва в Международния ученически театрален фестивал през месец май 2004 г., организиран от Гьоте Институт - Букурещ. Там театралната трупа получи покана да представи "Фауст" в градския театър в Битоля, Македония.

Учениците от випуск 2005-2010 година бяха също много талантливи и г-жа Койчева, разбира се, ги насочи към сценични изяви. В осми клас се създаде под ръководството на г-жа Шумарова, преподавател по музика, вокална група за немски народни песни.


ТЕАТЪР НА НЕМСКИ ЕЗИК

В девети клас те участваха в Празника на чуждите езици с драматизираната приказка "Баба Хола". През следващите години те започнаха да си пишат сами текстовете за пиесите – с това се занимаваше една много талантлива ученичка – Теодора Петрова и други две момичета от класа Диляна Германова и Полина Клисарова ги превеждаха на немски език. Г-жа Койчева разбира се ги подкрепяше, помагаше им и ръководеше техните репетиции. В представленията участваха ученици-"артисти" от двете немски паралелки. Участията им бяха само на училищно ниво в празниците на франкофонията и чуждите езици.

През 2011 година Гьоте Институт София организира курс за подготовка на учители под ръководството на специалистката по театрална педагогика Клаудия Бартоломейцик за ръководене на училищен театър и двете с г-жа Самсарджиева го завършиха. След това двете подготвиха новосъздадената театрална трупа за участие в първия национален ученически театрален фестивал "Завесата се вдига за немски език" в гр. София с представлението "Леа? Не благодаря!", като сформираната театрална трупа се състоеше от ученици на г-жа Койчева тогава в девети клас и ученици на г-жа Самсарджиева,тогава в десети клас. След успешното представяне на фестивала в София "артистите" бяха наградени от Гьоте Институт като ученици от ПАШ-училище с посещение на Унгария и Словакия с цел изнасяне на постановката и поставяне начало на ученически обмен между нашата гимназия и техните две гимназии. През лятото на 2012 г. г-жа Койчева взе участие в театралния семинар за подготовка на учители в Бад Ротенфелс, Германия, под

ръководството на театралните педагози Феликс Щрасер и Вернер Яух.


ТЕАТЪР НА НЕМСКИ ЕЗИК

През следващата 2012/2013 г. театралната трупа участва в театралния фестивал "Бургаски изгреви" в Бургас в частта за немски език "Завесата се вдига за немски език" с постановката "Счупената делва" на Хайнрих фон Клайст под ръководството на г-жа Самсарджиева и г-жа Койчева и с любезното съдействие на Вивиен Сариева, доброволка в ПГПЗЕ от Германия през учебната година. На този фестивал трупата спечели специалната награда за художествено оформление. Две от участничките в театралната трупа – Станимира Бойчева от 10 Д и Надежда Андонова от 10 Е бяха наградени с едноседмичен ученически театрален семинар в гр. Велинград, под ръководството на театралния педагог Феликс Щрасер. Виж:
През следващата 2013/2014 г. театралната трупа участва във фестивала "Завесата се вдига за немски език"в Габрово с пиесата "Посещението на старата дама" на Фридрих Дюренмат. Адаптираният текст и режисьорските насоки бяха направени от г-жа Даниела Хьофеле, завършила филмова режисура в Мюнхен, доброволка в ПГПЗЕ от Германия. Репетициите се провеждаха съвместно с г-жа Койчева и г-жа Самсарджиева и г-жа Хьофеле.
През септември 2014 г. по покана на гимназия Марктбрайт, Германия, където тази година се е чествала годишнината от смъртта на Фридрих Дюренмат с представяне на "Посещението на старата дама" в тяхната гимназия от техните ученици, немската театралната трупа при ПГПЗЕ представи нашата постановка там в градския театър "Лагерхаус"на Марктбрайт, отново с подкрепата на Гьоте Институт София като ПГПЗЕ единствено в България ПАШ-училище.

Освен това под ръководството на г-жа Хьофеле през учебната 2013г./2014 г. беше сформирана втора театрална формация в гимназията от немските паралелки на випуска на тогавашните девети класове на г-жа Иванова. Двете ръководителки подготвиха успешната изява на тази театрална трупа на Празника на франкофонията и чуждите езици с пиесата "Съвременна приказка за Червената шапчица"

Всяка година се изявяват и осмокласниците на Празника на франкофонията и чуждите езици с кратки театрални скечове и немски песни под ръководството на г-жа Валя Александрова.


 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев