ОТЛИЧИЕ

01.12.2014 / 14:27

Награда в раздел „Чуждестранни автори” на Международния литературен конкурс Citta’ di Ancona” в Италия спечели Соня Келеведжиева. Награждаването в 23-то издание на конкурса ще бъде в залата на Общинския съвет на Община Анкона на 13 декември 2014.

Соня Келеведжиева участва в конкурса с разказа „ЛЕГЕНДА ЗА КАМЕННИЯ ЗИД“ /фрагментарен разказ за една любов/, в превод на Ирина Йорданова. Много български поети и белетристи са участвали в конкурса. Носител на награди от същия конкурс е и поетът Бисер Бойчев от Шивачево, а Соня Келеведжиева е първата българка белетрист отличена в него. Разказът й ще бъде включен в литературния алманах „Градът на Анкона“. Международният литературен конкурс се провежда по програма “Voci nostre”, под патронажа на Община Анкона, Провинция Анкона, Регион Марке, и президента на Италия.

Това е второто високо международно отличие за нашата съгражданка. Соня Келеведжиев спечели Европейската награда за проза- I място за 2009, в конкурса „За дългия живот на любовта“, когато творбата й “Фрида и тайната нощна гостенка” се конкурира със 135 автори от 11 страни. Журито във Флоренция, начело на което бе бившият вицепрезидент на Европейския парламент проф. Роберто Бардзанти, преподавател от университета в Сиена, присъди първото място на българския разказ „Фрида“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев