25 години театър „Класика” и новата постановка: „Има един народ”

Има един народ
28.03.2016 / 15:16

До 25-тата си годишнина един човек расте и се развива. Изминава с малки крачки пътя към себе си, към другите, търси своето място в света. И театър „Класика” извървя пътя към себе си, и спечели хиляди сърца на почитатели. Настоящата трупа на театралната формация при ГПЗЕ „Захарий Стоянов“ се надява точно на юбилея да покаже колко много е пораснал един училищен театър за своите 25 години.

А човекът създател- коренът на този училищен театър, е Соня Келеведжиева- сценарист, драматург, режисьор, сценограф, ръководител на „Класика“. Трупите се променят, поколения театрали идват и си отиват, но тя, стожерът, пали огъня вече 25 години, за да го има театърът на Езиковата гимназия. През „ръцете ѝ“, през семейството на „Класика, са преминали над 200 ученици актьори. Макар и пръснати по целия свят, те пазят дълбоко в себе си едно малко кътче, пазят в сърцето си искрица любов към театъра и топлия спомен за неделните репетиции, за дългочаканите премиери, за любовта на публиката, за аплодисментите, за наградите и приятелствата.

За 25 години театър „Класика“ е участвал в десетки международни, национални и местни фестивали, завоювал е близо 100 заслужени награди за режисура, сценография, за цялостни спектакли, за актьорско майсторство, за женски и мъжки роли. Изнасял е немалко благотворителни спектакли. „Класика” има своето място в културата на нашия роден град – Сливен, разнася славата му у нас и в чужбина.

За 25 години училищният театър е поставил 24 представления на сцена, а на 29 март т.г. е и премиерата на най- новия спектакъл: „Има един народ”- драма в пет действия с автор Соня Келеведжиева. Постановката ще върне зрителите в страшните времена на робството. Ще покаже мисленето и бита на българите преди повече от 150 години. Заедно, актьорите и публиката, ще извървят историческия път на народа ни- от теглото на робството до пробуждането. Ще извървят заедно пътя към свободата на майка България. Наситен с напрежение, драматични сцени и обрати, спектакълът ще държи в очакване зрителя 60 мин., а след края му, вярваме, ще го накара да иска да чуе още истории за Акраните, още от историята на дядо Руси, още от историята на Зара …

„Има един народ” е юбилейната постановка на „Класика”. С нея театърът се стреми да разкаже страници от нашата история – българската.

„Има един народ – нашият! Той помни историята си!”

Премиера: 29.03.2016г., 17:00 и 19:00 часа, зала „Зора”. Ще ви очакваме, за да отпразнуваме заедно 25-годишния юбилей на театър „Класика”.

Снежана Митева- 9 д клас
 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев