Премиера на деветата книга на Соня Келеведжиева

Автограф от автора
14.04.2016 / 10:38

Излезе от печат сборникът с разкази и новели „Мъжки разпятия“ на учителя по български език и литература в ГПЗЕ „Захарий Стоянов“- Соня Келеведжиева, който е в диалог с предходния „Нечути женски гласове“/2012/. Новата книга включва осемнадесет творби, организирани в четири цикъла: „Мъжки разпятия“, „Орис“, „Любовта, Светлината и Пътят“ и „Неведоми са пътищата Божии“. Разказите и новелите са истории за трудните избори на мъжкото сърце, за любовта в различните й проявления, за бездомничеството, за социалната дисхармония в човешкия ни свят, паденията и възторзите на духа. В своето критическо слово Ваня Борисова сподели: „Любов стои в началото и в края на всеки път през трънливите дебри на битието. Любов е тоталната дума, отговорът на най-трудните въпроси, целебното биле за най-парещите болки, спасителният изход от най-тежките беди, смисълът на всяко човешко усилие. Това йовковско разбиране за благото на любовта има своите дълбоки корени в християнската концепция за човека и света. И макар изречени преди хилядолетия, със своята неподражаема простота и проницателност думите на Апостол Павел в глава 13 от Първото послание към коринтяните сякаш стоят като неизписано мото върху книгата „Мъжки разпятия“: Ако ... любов нямам, нищо не съм. ... И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта.“

Корицата е дело на худ. Марин Подмолов, а илюстрирациите на А. Разумовская, В. Хенретц, Н.Дюлгеров, П.Кайраков, Ал. Николов, А.Русчев, М.Златков. Преводните текстове от английски език са на Корнелия Йорданова, Снежана Иванова/учител в ГПЗЕ „З.Стоянов“/, Диана Стефанова/бивш ученик на Езиковата гимназия/.

Премиерата на деветата книга „ Мъжки разпятия“ на Соня Келеведжиева събра десетки почитатели, общественици, творци, общински съветници, ученици и учители в зала „Сирак Скитник“ във вторник вечер, на 12 април 2016. Специални гости бяха зам.-кметът Пепа Чиликова, секретарят на община Сливен- Валя Радева, председателят на ОбС- Сливен – Димитър Митев, зам.- председателят на ОбС- Деян Дечев, Бисерка Василева- началник на РИО на МОН- Сливен. В творческата вечер взеха участие и учениците: Борис Реджев, Симона Мокрева, Александър Бойчев, Памела Данева, Илин Папазян, Антоний Цончев. Премиерата на книгата „Мъжки разпятия“ бе организира от Издателство "Обнова", СНЦ Демократичен съюз на жените, Художествена галерия "Димитър Добрович"- Сливен.

Още снимки от новината

Представяне на книгата
Представяне на книгата
Представяне на книгата

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев