Ученици от ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" почетоха Димитър Стефанов - Казака

В почит на Казака
07.06.2017 / 21:25

На 3 юни Млади възрожденци от клуба при ПГПЗЕ " Захарий Стоянов" се включиха в поклонението на гроба на Димитър Стефанов - Казака, организирано ежегодно от РИМ -Сливен, със съдействието на Община Сливен, РУО - Сливен, Кремиковския манастир " Св. Георги Победоносец" и читалище " Светлина" в кв. Кремиковци.

Димитър Стефанов - Казака, родом от Сливен е втори знаменосец в четата на Христо Ботев. По време на тежкото сражение при връх " Милин камък" загива знаменосеца на четата Никола Симов - Куруто. Тогава войводата подава знамето " на едно сливналийче", на нашия съгражданин Димитър Стефанов. По-късно той и още двама четници са предадени и заловени недалече от Кремиковския манастир. Димитър е измъчван и посечен от турците. На мястото, където е погребан по инициатива на кремиковските учители през 1912 г. му е издигнат паметник.

По традиция групата поклонници първо посещава родния град на Ботев - Калофер. Младите възрожденци от ПГПЗЕ, заедно с останалите участници поднесоха цветя пред паметника на поета -революционер, разгледаха музея и родната му къща. След това трупата потегли към Кремиковския манастир. На гроба на Димитър Стефанов беше извършено опело, поклонниците поднесоха цветя в знак на признателност.

След като разгледаха манастира участниците в поклонението посетиха Националния политехнически музей в гр. София.

Още снимки от новината

В почит на Казака
Пред паметника на Ботев
Пред паметника на Ботев
В манастира на Кремиковци

 

Величка Ненчева
 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев