„Любовта и смъртта на първия след Бога” – среща с писателката Неда Антонова

Среща с писателката Неда Антонова
15.12.2017 / 15:35

На 08.12 2017 г. в етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи” в град Сливен по покана на учениците от клубове „Млади възрожденци” от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен и ОУ „Д-р Иван Селимински” – Сливен гостува писателката Неда Антонова.

Повода за срещата е нашумелият роман на авторката - „Любовта и смъртта на първия след Бога”, посветен на Апостола на свободата – Васил Левски.

Събитието се организира съвместно с Общински комитет „Васил Левски” – Сливен и НДФ „13 века България“ ― Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи“ – Сливен и е част от инициативите, посветени на 180 години от рождението на Васил Левски.

На срещата присъстваха г-жа Ефросина Кисьова – директор на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен, г-жа Ваня Коева – заместник директор в ОУ „Д-р Иван Селимински” – Сливен, г-жа Кристиана Станкова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионално управление на образованието – Сливен и председател на Общински комитет „Васил Левски” – Сливен и г-н Димитър Назъров – старши експерт по математика в Регионално управление на образованието – Сливен.

В началото на събитието малките млади възрожденци от ОУ „Д-р Иван Селимински” поздравиха Неда Антонова и всички присъстващи с поетичен рецитал посветен на Апостола на свободата по стихотворения на Дамян Дамянов и Недялко Йорданов. Срещата продължи с непринуден и емоционален разговор, в който Неда Антонова представи романа, разказа на възрожденците за самотния път, който всеки писател извървява докато на бял свят се роди поредния роман, а те смело задаваха своите въпроси, изслушваха с трепет отговорите на мъдрата и талантлива Неда Антонова, вълнуваха се и съпреживяваха.

Емоционална кулминация на срещата беше представянето на новата пиеса “ Моят Левски „ на клуб „Млади възрожденци” от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” - Сливен по откъси от биографията на Левски и романа „Любовта и смъртта на първия след Бога”. Автор на драматизацията и постановката е Ванесса Терзиева от 10. клас на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен. Гостите на събитието поднесоха своите възторжени аплодисменти на всички участници в събитието – петокласници от ОУ „Д-р Иван Селимински” – Сливен, учениците от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен Васил Сиромахов, Никола Колев, Юра Максимова, Мариела Станева, Мартина Георгиева, Стиляна Иванова, Павел Славов, Станислав Колев, Атанас Нойков, Ангелин Петков и Саймън Терзиев , както и техните учители г-жа Вили Ненчева и г-жа Силвия Китанова, защото както каза талантливата и мъдра Неда Антонова „Беше топло и българско, беше умилно-читалищно като в сопотска вечерника от Вазовата младост, но и тъй разтърсващо със своята остра днешна чувствителност. Беше като машина на времето!  Благодаря ви, млади хора! Вашето име е надежда!”.

Още снимки от новината

Среща с писателката Неда Антонова
Среща с писателката Неда Антонова
Среща с писателката Неда Антонова

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев