„Чудомирци“ на театър “Класика“

КЛАСИКА
12.10.2020 / 09:28

Театър „Класика“ при Езикова гимназия- Сливен ще открие новия си творчески сезон на 16 и 17 октомври т.г. с премиера на „Чудомирци“. Комедията се посвещава на 130 години от рождението на Чудомир и 29-я рожден ден на средношколския състав. Представленията ще се играят на сцената на читалище „Зора“-Сливен.

• Идеята?

В тези трудни времена посягаме към творбите на писателя- карикатурист, за да се посмеем и ... да оцелеем! Хуморът е буферът, който ни спасява и събира. В общество, разкъсано от унижение и обиди, страх и безпаричие, хуморът е глътка свеж въздух.

• Място на действието?

Малък провинциален град и околностите му. В общата провинциална глухота и застоялост, сред клюкарската среда, женско любопитство и дребнотемие, се случват „събития” и „произшествия” с „оригинали”, които извикват добросърдечен смях. Дребнавостта и хитрините, надсмиването над другите, глупостта на стари и млади и „мъжкото самочувствие”, мнимата набожност и лековерността, бързата поквара са водещи в провинциалната идилия. Героите са представители на „цвета” на провинциалното българско общество от 20- те и 30-те години на миналия век, които „Чудомирци” на театър „Класика” възкресява.

Спектакълът е създаден по едни от най- популярните разкази на гениалния Чудомир(„Не съм от тях, как` Сийке”, „Убийство”, „Провинциалистки”, „Навици”) и по текстове на Соня Келеведжиева.

В „Чудомирци” оживяват колоритни герои. А смехът, музиката и танците, пъстрият, архаичен език ни връщат с носталгия в един забравен свят.

Да се посмеем заедно с героите на Чудомир и учениците от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”- Сливен, превъплътили се в техните образи.

Сценарият и режисурата са дело на Соня Келеведжиева.

Представленията ще бъдат достъпни за 150 зрители, като се спазва задължителна ковид дистанция в залата

Още снимки от новината

КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев