30 години театър "Класика"

ЛЕГЕНДА ЗА ХАДЖИЯТА
10.05.2021 / 09:01

През 2021 се навършват 50 години от създаването на Езикова гимназия- Сливен. Част от празничните инициативи за юбилея на училището е отбелязване и на 30-я рожден ден на театър „Класика“, който е на сцена от далечната 1991 година.

Годишнината ще бъде ознаменувана с новия спектакъл на „Класика“- „Легенда за ХАДЖИЯТА“, посветен на 181 години от рождението на славния войвода Хаджи Димитър, 50 години Езикова гимназия „Захарий Стоянов“ и 30 години от създаването на театралната формация. Сливенската публика ще може да види спектакъла на 10 май от 17,00 и 19,00 в зала „Зора“.

Театър „Класика“ от десетилетия популяризира българското слово, пали родолюбието! Целта му е да съхранява националната идентичност и памет, да бъде училище за живота, да предава през годините искрата на изкуството, създавано от ученици, което дава смисъл, предопределя съдби, прави българина по българин. Негов създател, ръководител, режисьор- постановчик, драматург и сценарист е Соня Келеведжиева- преподавател по български език и литература в Езикова гимназия- Сливен.

30 години отдаденост на училищното театро! 30 години възпитание на духа в училището по творчество „Класика“, 30 години любов към изкуството… 30 спектакъла… Над 250 актьори ученици, преминали през редиците на „Класика“… Едва ли в България има друг УЧИЛИЩЕН театър с такава история.

За 30 години театър „Класика“ донесе на Сливен и Езиковата гимназия „З.Стоянов“ над 200 награди за режисура, за сценография, за постановка, за актьорско майсторство, за авторски текст, за музика. Спектакли като „Последното лято на Индже“, „Самодивска любов“; „Има един народ“, „Отвъд мечтаното“, „Пътеки на вярата“ и „Женско царство“ са с по 10- 15 награди от Международни и Национални фестивали. В историята си „Класика“ вписа два пъти "Гран при" и три първи места от Международния младежки театрален фестивал "Бургаски изгреви", Международна награда за постановка от Бурса- Турция, два пъти Гран при и една първа награда от Националния фестивал „Сцена под Сините камъни“, наградите на градовете: Бургас, Ямбол, Стралджа, Копривщица, награди на Министерство на Образованието и науката, Национален дворец на децата- София; „Плакет на община Сливен за заслуги“. А с високото отличие Награда „За граждански принос” на Общински съвет Сливен през 2016, за работата си с театър „Класика“, бе удостоена г-жа Соня Келеведжиева.

Нека е честит 30-я рожден ден на „Класика“ , на всички бивши и настоящи актьори, на всички почитатели на училищната театрална формация!

Още снимки от новината

КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА
КЛАСИКА

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев