ЛЕТОПИС

Със заповед №Д-1 от 10.04.1971г. на МНП към ПГ "Добри Чинтулов" - Сливен се сформират четири паралелки с преподаване на френски език, в които се обучават ученици от пет окръга (Сливенски, Габровски, Великотърновски, Бургаски и Ямболски)

През следващата учебна година паралелките са отделени в самостоятелно учебно заведение с директор Димитър Димитров и заместник- директор Димитър Радев.

В новата гимназия започват да преподават и първите учители  французи - семействата Варлюзел и Льо Куарек.

1973/1974г.  Гимназията се утвърждава като едно от училищата с най-висок успех в Сливенски окръг (5.23) и недвусмислено очертава претенциите на новото училище за постигане на челни позиции в обучението.

През 1977г. се обособява група "Приятели на театъра",  която после прераства в трупа "Класика".

1978г.  Към гимназията се учредява "Клуб за есететическо възпитание". Той си поставя за цел да обединява, ръководи и направлява цялостната дейност в областта на естетическото и нравственото възпитание.

През месец декември хорът става за втори път лауреат и носител на златен медал на V републикански фестивал на художествената самодейност.

Отборът девойки заема ІV място на Републиканската щафета, проведена в град Плевен.

1979/80г. Формира се паралелка с изучаване на английски език.

1980г. По наша инициатива в Сливен се провежда Първият национален преглед на художествената самодейност на езиковите гимназии с страната.

Изключително висока оценка получава камерният състав за старинни френски песни.

1981/82г. На прегледа на достиженията на учениците от ГПФЕ в страната нашите ученици заемат  трето място в комплексното класиране.

1982/82г. Хорът на гимназията за трети път печели златен медал на VI преглед на художествената самодейност.

Излиза от печат първата стихосбирка на Ванина Гавазова.

1985/86г. Разкрита е първата паралелка с изучаване на немски език

1986/87г. Наши ученици се представят на Националния преглед на художествената самодейност с "Приказка №1" и камерен състав за старинни френски песни.

1994/95г. Гимназията оборудва нов компютърен кабинет с компютри Macintosh.

Гимназията се сдобива със структура за самоуправление на учениците - Ученически борд.

За по-задълбоченото усвояване на чужди езици и изучаване на западноевропейската култура принос имат и гост-преподавателите Катрин Джелингхаус - САЩ,  Александър Бурцов - Германия и Анес Жактен - Франция. За нов директор след успешен конкурс е избран г-н Дамян Петров- бивш възпитаник на гимназията, випуск 1978 г.

1996/97г. Започва издаването на училищен вестник "Полиглот" , на страниците на който учениците изявяват своите журналистически интереси и талант. Вестникът се публикува на четирите езика, които се изучават в гимназията.

От 130 завършили 96 души продължават обучението си във висши учебни заведения.

1997/98г. На Втория национален фестивал на училищните театри актьорската трупа "Класика" получава наградата за цялостна постановка със спектакъла "Пусто наше село" .

Става традиция наши възпитаници да печелят ежегодния конкурс на Гьоте-институт с награда едномесечен престой в Германия.

1998/99г. През ноември е открит центърът за чуждоезикова самоподготовка по английски език.

Във връзка с издаването на пълния обем преведени съчинения на Шекспир от поета Валери Петров гости на ГПЗЕ бяха поетът преводач и издател- поетът Иван Гранитски.

Училищният вестник се преименува на "ГПЗЕ Зона". Започва публикуването му и в Интернет.

1999/2000г. Седемнадесет души продължават обучението си във френски университети, двама в Германия и един в Англия.

 2000/2001г. Открит е и център за чуждоезикова подготовка по френски език. Като втори западен език вече се изучава испански.

2001/2002г. Театралната трупа "Класика" се представя с голям успех на VI международен фестивал на театралното изкуство в гр. Бурса - Турция. Писателите Цончо Радев и Антон Дончев гостуват на  гимназията.

2002/2003г. Открита е нова компютърна зала, оборудвана с компютри, дарени  от община Зоетемеер – Холадния. Наши ученици заемат първи места на Републиканските шампионати по ориентиране - Иван Бояджиев, и троен скок - Камен Тенев.

2003/2004г. В сградата на VІІІ клас е открит нов физкултурен салон с модерни фитнес уреди. Става вече традиция отборът по тенис на маса /девойки/ да печели  място сред първите четири в страната.

Гости на гимназията са професорите Валери Стефанов и Александър Панов.

2004/2005г. Възпитаничката на гимназията Станислава Чавдарова се класира на VІІІ място на Националния кръг на Олимпиадата по биология. Отборът по тенис на маса затвърждава добрите си представяния с още едно ІV място на Републиканските ученически игри, а републикански шампион по ориентиране става Антоанета Георгиева.

Продължава подобряването на материалната база - изцяло е подменена дограмата на основната сграда и е направен основен ремонт на класните стаи.

2005/2006г. Гимназията става единственият в Югоизточна България център за издаване на австрийски езикови дипломи, позволяващи следване в немски ВУЗ  и работа в Германия, Австрия и Швейцария. Домакин сме на Националната конференция на учителите по немски език. Възпитаничката ни Жана Караденизова се класира във финалния етап на Националния кръг на Олимпиадата по немски език. Нашите ученици Димитра Никифорова и Симеон Тимов се класират на трето място на Европейския турнир по спортни танци във Виена.

2006/2007г. За пореден път успехите на възпитаниците на ГПЗЕ са  повод за гордост. Първо място за Кристин Кабаджова на Олимпиадата по немски език, второ място на Националната олимпиада по английски език за Кремена Христова, пето място на Националното езиково състезание за Неделина Атанасова, първо и второ място на Националния конкурс "Ловци на небесни съкровища", второ място на Олимпиадата по информационни технологии са само част от достиженията им.

2007/2008г. Зрелостниците на ГПЗЕ показват най-висок успех в област Сливен и затвърждават реномето на гимназията като училище със сериозна и задълбочена подготовка по всички предмети.

Отборът по волейбол /девойки/ се класира за Републиканското първенство и спечели VІІ място, а в леката атлетика наши ученици завоюват  първите места на дълъг скок и бягане на 100 и 200 метра.

2008/2009г. Всички учители са осигурени с преносими компютри за педагогически цели. Гимназията е включена в проекта на Правителството на ГФР и Гьоте-институт  "Училища - партньори за бъдещето", с който се дава възможност на 1000 училища от целия свят да поддържат непосредствени контакти с Федерална република Германия.

Оборудван е специализиран кабинет по немски език с мултимедийна дъска и широки възможности за модерно обучение.

2009/2010г.Осигурено е пълно интернет покритие в сградата на гимназията.

Във връзка с честването на Деня на будителите съвместно с читалище „Зора” е организирана изложба на старопечатни книги от фонда на библиотеката.

Активно се работи по проектите и по програмите „Коменски“ и“ Партньори за бъдещето“, като се осъществяват редица съвместни мероприятия с училища от Германия , Полша, Турция и Естония.

2010/2011г. Реализира се част от  дългосрочната  програма  за обновяване на училищния интериор с подмяна на подовото покритие, освежаване на стенната мазилка и премебелиране на кабинетите. Учениците, взели участие в разработен от учителите по френски език проект,   посещават важни за Европейския съюз обекти  като Европарламента в Брюксел и Сметната палата в Страсбург. Театър „Класика” отбеляза своята двадесетгодишнина.

2011/2012г. В навечерието на Коледа по инициатива на Ученическия борд е проведен благотворителен концерт „Подари усмивка на дете”, средствата от който са дарени на Дома за деца, лишени от родителски грижи. Училището е избрано за  домакин на Националната олимпиада по английски език. Гимназията  отбелязва  с поредица мероприятия и тържества 40-годишнината от обособяването си в самостоятелно учебно заведение.

2012/2013г. Реновирана е учителската стая  и в коридорите са монтирани противодимни врати за подобряване на противопожарната безопасност. Ученическият борд организира в зала „Май” конференция  за дарителите и традициите на дарителството в Сливен. В серия издания на предаването „Акценти” сливенският телевизионен „Канал 6”  излъчва  интервюта с възпитаници на гимназията,  представили се отлично на различни национални и международни състезания и конкурси.

2013/2014г.  Монтирана е инсталация за ползване на мултимедийни устройства във всеки учебен кабинет. Гимназията е  домакин на Националното многоезично състезание. Почетен гост на училището е Негово превъзходителство посланикът на Република Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан . Трупата на театър „Класика” получава общо четиринадесет награди от национални и международни фестивали на ученическите театри.

2014/2015г. Соня Келеведжиева получи специалната награда „Софроний Врачански” за цялостен принос в областта на просветата. Стоян Стоянов бе отличен наградата на Република Франция „Кавалер на академичните палми” за постижения в обучението на френски език и популяризирането на френската култура. Отличието бе връчено на тържество лично от посланика на Република Франция , господин Ксавие Лапер дьо Кабан.
Нашият ученик Богдан Кючуков затвърди високите стандарти на обучение по чужди езици в гимназията, като постигна на изпита TestDaF максимален брой точки и стана един от десетте стипендианти на DAAD (Немската служба за академичен обмен) за България.

2015-2016г. Досегашният директор Дамян Петров бе заместен на поста от Ефросина Кисьова.
През март гимназията беше домакин на Националната олимпиада по френски език.
Театър "Класика" отпразнува 25-годишна сценична дейност. Премиерният спектакъл "Има такъв народ" получи най-високите отличия с участието си в Националния преглед на училищните театри в Сливен и в Международния фестивал на ученическото театрално изкуство "Бургаски изгреви". За значимия си граждански принос като сценарист, режисьор и художествен ръководител на трупата Соня Келеведжиева бе удостоена с наградата на Общинския съвет.
С награда за най-добра женска роля в постановката на "Фауст" от Гьоте се завърна от Прегледа на немските театри в град Троян и немската трупа, ръководена от Надя Койчева – автор на адаптирания сценарий и постановчик на пиесата.
С особена активност заработи новосъздаденият клуб "Млади възрожденци". Под ръководството на Величка Ненчева клубът инициира и осъществи множество дейности, сред които най-атрактивното събитие бе драматизацията на откъси от "Записки по българските въстания" от патрона на училището Захарий Стоянов, състояло се в Битовата къща музей на града.
Нови спортни трофеи за училището донесоха участията на момичета и момчета в зонални и областни състезания по волейбол, баскетбол и футбол.
Радващ финал на една напрегната и успешна година за гимназията бе поредното първо място в областта по успех от Държавните зрелостни изпити.
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев