НЕМСКИ ЕЗИК

Защо да избера немски език в ПГПЗЕ?

 1. За да осъществим мечтата на всеки родител е детето му да владее перфектно немски език и това да е доказано с международно признат сертификат. Тази година посолството на ГФР удостои Езиковата гимназия със статута ДСД училище, което ще подготвя учениците и ще провежда изпита за Deutsches Sprachdiplom 2ро ниво, която е международен сертификат по Общоевропейската езикова рамка с ниво В2/С1. Призната е от университетите в цяла Европа и е кандидатстудентска оценка в българските университети, в това число и Софийският университет.
 2. За втория чужд език сме готови да предложим Австрийска езикова диплома. ОТ 2006 година Езиковата гимназия е оторизиран изпитен Център за всички нива на Австрийска езикова диплома
 3. От 2004 година имаме немска театрална трупа, а от 2011 г след като Гьоте институт започна да организира и в България Ученическия театрален Фестивал на немски език всяка година подготвяме постановка на немски език и имаме много спечелени награди. Надяваме се, че с новото попълнение от бъдещите ученици тази традиция ще продължи.
 4. Уникални са също и дебатите на немски език, които се провеждат в 10 и 11 клас от 2017 година насам
 5. Тази година в гимназията стартира проектът „Lesefüchse“ („Четящи лисици“), който запознава учениците от 10 клас със съвременна младежка немскоезична литература.
 6. В гимназията се работи и по международни проекти, свързани с посещение на немскоговорящите държави – а именно от 1992 – Състезанието на ПАД в Немско посолство за ученици от 10 клас с награда стипендия за едномесечен езиков курс в Германия и от 2010 г. Проектът „Европейската младеж опознава Виена“ за ученици от 11 клас до Австрия.
 7. Първия досег на учениците от немските класове в гимназията до немскоговорящите държави става още през пролетната ваканция в 8 клас. За тях е предвиден проектът „Vorlesewettbewerb“ („България чете на глас“) Това е национално състезание по изразително четене на немски език.
 8. Освен това По проекта за подготовка на талантливи ученици за олимпиади на МОН следващата година ще имаме 7 групи в гимназията за подготовка за 0лимпиади и състезания, тъй като имахме през изминалата 2019/2020 седем ученици от всички випуски, допуснати до национален кръг на Националната олимпиада по немски език.Олимпиада по немски език за 10 клас на Службата за педагогически обмен към Посолството на Германия.

От м. юни 2020 г. Езикова гимназия става ДСД-училище

ПГПЗЕ „ З. Стоянов“ си извоюва правото да провежда подготовката и провеждането на изпитите за Дипломата по немски език Второ ниво в гимназията с ученици, изучаващи немски език като първи чужд език в гимназията.

Дипломата по немски език (Das Deutsche Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz) накратко DSD e официален сертификат на образователните власти на ФРГ , удостоверяващ нивото на владеене на немски език като чужд или немски като втори език.

Изпитът може да бъде положен само след определен брой часове обучение.

Deutsches Sprachdiplom Stufe 2(DSD 2)- Немска Езикова диплома за второ ниво. Това е международен сертификат за доказване на знанията по немски език и отговаря на ниво В2- С1 от Европейската езикова рамка, признат от всички европейски университети и заместващ кандидатстудентска оценка по немски език в много български университети, в това число и Софийския университет. Естествено призната е от работодателите в цяла Европа и в България.

Материалите за изпитите се подготвят от Централната учебна служба (ZfA) в Кьолн. Тази служба оценява резултатите от изпитите. За провеждането на изпитите отговарят съответните оторизирани учебни институции в България. Това са 32 Езикови гимназии с преподаване на немски език като първи чужд език сред които вече е и ПГПЗЕ „З. Стоянов“.

Главната разлика между Дипломата по немски език ДСД и другите езикови сертификати се състои в нейното обвързване с училището. Обучението, подготовката за изпитите и самите изпити се провеждат там. DSD в ПГПЗЕ:

 • предлага се напълно безплатно
 • има валидност за цял живот
 • постоянно съпровождане и помощ от учители по немски език в ПГПЗЕ по време на цялото обучение и подготовката за изпита.
 • Обучението и подготовката за изпита по регламент започва:

За ДСД 2 от 10 клас и продължава до 12 клас, като изпитът се държи в края на първия срок на 12 клас.

 • дава предимство при кандидатстване заедно с други изисквания за приемане във ВУЗ в Германия, Австрия , Швейцария и в много университети в България
 • дава предимство при кандидатстване за работа пред работодатели в Германия, Австрия, Швейцария и България
 • формира ключови умения за по-добра професионална реализация и кариерно развитие

След изброените до тук сериозни неща, които традиционно се провеждат в гимназията с учениците изучаващи немски език, вие нямате място за двоумение.

Очакваме най-добрите, най-силните, най-можещите и най-мотивираните ученици в града да кандидатстват за немските паралелки за да се справят с всички тези предизвикателства на немския език!


 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев