РУСКИ ЕЗИК

Руският език е най-младият член в езиковото семейство на Езикова гимназия- Сливен. Едва от три години руски език се изучава като първи чужд в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”, която през 2021 година ще навърши половин век! Чест и отговорност е да преподаваш нов чужд език в учебно заведение с половин вековна история. Ето защо непосредствено след голямото амбициозно начало с много любов направихме първи стъпки да създадем условия за максимално задълбочено изучаване на език, да предложим предизвикателства, които да стимулират учениците с още повече ентусиазъм и желание да учат руски език.

Преподаватели по руски език са Анна Гандева и Галина Ангелова.


В началото на 2019 година ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” подписа Договор за сътрудничество с Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин” в Москва. Договорът дава възможност за използване на огромен ресурс за обучение по руски език. Учениците получават в гимназията подготовка да се явят, по тяхно желание, на тест по руски език / ТРКИ- тест по русскому языку как иностранному/ за международен сертификат по Общата Европейска езикова рамка. Предоставeна е и възможност ученици от гимназията в Сливен да се включват в практически школи за изучаване на руски език като чужд език.


През лятото на 2019 година първата група ученици, изучаващи руски език от гимназията бяха на двуседмично обучение в института в Москва. През лятото на 2020 имахме готовност да отпътува за обучение и следваща група ученици, но пандемията осуети тези намерения.

Ежегодно учениците, изучаващи руски език, се включват в състезания и конкурси, организирани от Руския културно информационен център в София, който се явява изнесената структура на Россотрудничество.


Тази година през месец май 7 ученика от 9 и 10 клас завоюваха първо, втори и трети места в Международен конкурс за декламатори. Само за три години вече се създадоха събития и инициативи, които се превърнаха в традиционни за гимназията и предлагат възможност в тях се да се включват не само учениците, изучаващи руски език и техните родители, но и всичките желаещи ученици от гимназията.

Ежегодно в навечерието на 8 март се провежда културно-музикална вечер, посветена на майката. По този повод, едва осмокласници, учениците имат възможност да се потопят в неизчерпаемия океан от стойностна руска поезия, посветена на майката и жената. Подготвяйки се за този празник, учениците допълнително работят върху усъвършенстването на знанията си по руска литература.


В дните около Коледа и Нова година се провежда традиционно кулинарно шоу, в което два отбора ученици приготвят най- характерните за руската кухня новогодишни ястия. Това отново дава повод за потапяне в дебрите на руския бит.

За месец юни пък в традиционен се превърна Спортният празник, домакини на който са момчетата от руските паралелки, но чийто врати са отворени за всички любители на спорта и физическите натоварвания.


Не се колебайте, изберете руски език! Той е в топ 10 на най-говоримите езици в света. Очертава се да бъде в топ 5 на езиците на бъдещето и е основен език за най-голямата по територия площ държава в света.


Руският език- езикът на неизчерпаемата вдъхновяваща поколения наред руска литература и култура. Руската медицина, наука и икономика продължават да са сред водещите в света.


Научете руски, пийте от извора!
 

Copyright © 2008-2023 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев