Следовници

Следовници
11.03.2015 / 11:53

Всяка година, по традиция, ГПЗЕ „Захарий Стоянов“ планира дейности за приобщаване на осмокласниците към идеалите на патрона, към ценностите на училището. И тази година, най- младите в Гимназията, имат възможност да получат знания за патрона, за училището и историята му.

За тази кауза са привлечени ученици и учители. Осмокласниците се запознаха със своя патрон от презентация, проследяваща живота и творчеството на Захарий Стоянов, потопиха се в света на момчето от Медвен, което извървява трудния и трънлив път към Свободата и Съединението, за да отдаде ум, сърце и воля за Нова България в годините след Свободата като народен представител.

Всеки клас изработи постери за патрона на Гимназията. Направените от учениците табла, подкрепени от снимков материал, запознават с биографията, родословното дърво и неговата житейска история. Нагледните материали, заедно с революционни ценни български книги за Ботев и Левски, книги на Захари Стоянов, са подредени като музейни експонати в сбирка, за да може всеки млад захаристояновец да ги разгледа, да научи повече за славната история на българския народ.

Обявен бе конкурс за есе, стихотворение и рисунка на тема: „Святата истина ми бе знамето, с които осмокласниците да затвърдят знанията си, да покажат уважението си към историята и ценностите на отминалото време, но най-вече да изразят, гордостта си, че са наследници на достоен българин, отдал живота си за Отечеството.

През месец май осмокласниците ще имат възможността да посетят родното място на Захарий Стоянов – с. Медвен. Там, пред паметника на патрона, ще се поклонят, ще сведат глава, а в родната му къща ще прозвучат отличените стихотворения и есета. Най- добрите рисунки ще бъдат експонирани в Малката езикова гимназия. Всички класове ще получат сертификати за приобщеност към ценностите на гимназията в родната къща на Захарий Стоянов. Празничните инициативи ще завършат с тематичен разговор и концерт- спектакъл на Тоня Борисова, наследник на Захарий Стоянов, която ще бъде специален гост на осмокласниците.

 

Елеонора Илиева -8 в клас

Още снимки от новината

Следовници
Следовници
Следовници

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев