Богдан Кючуков - Първият стипендиант от нашата гимназия на DAAD /Немската служба за академичен обмен/

Богдан Кючуков - Първият стипендиант от нашата гимназия на DAAD /Немската служба за академичен обмен/
24.04.2015 / 11:46

ДААД отпусна през учебната 2015/16 година отново от средствата на Федералното министерство на външните работи на Германия 120 стипендии за цял свят, като за България се предложиха 10 стипендии на абитуриентите от Немските училища в чужбина, специализираните DSD-училища с немска езикова диплома и FIT- училища, под опеката на Гьоте-институт, в мрежата на инициативата на „Училищата: Партньори на бъдещето” /PASCH/

Стипендията е предназначена за талантливи абитуриенти без немски произход,

които планират цялото си следване във Федерална република Германия и имат право да бъдат директно приети и записани в немски университет.

За доказване нивото на езика кандидатите от "ФИТ-училищата", каквото е нашата гимназия вместо изпита за DSD II /Немска езикова диплома/ се състезават по регламент с положен изпит TestDaF, като задължителното условие е най-малко оценка 4 /при най-висока оценка 5/ на всеки един от четирите компонента на изпита. Нашият Богдан издържа този изпит с максималния възможен резултат - четири петици. Задължително условие е също отличен успех минимум 5.50 и есе (1000 думи), в което кандидатът трябва да представи себе си от най-добрата си страна и да обоснове причините за желанието си да следва в Германия, за избора на специалност и университет , перспективите за кариера и т.н.

Стипендията дава възможност да се учи в държавен или частен немски университет или специализирано висше училище или висше училище по изкуство или музика до завършване на първата академична степен на избраната специалност. Това е по правило до полагане на бакалавърския изпит.

На много добри абсолвенти в бакалавърската степен след завършване на първата си степен на следване се предоставя принципно възможността да бъдат финансирани за следване в магистърска степен.

Материалното изражение на стипендията съответства на обичайния в други програми на DAAD стандарт. Месечната стипендия за студенти в момента възлиза на 650. EUR Всички стипендианти получават, ако пожелаят здравно осигуряване чрез DAAD и получават осигурителна защита Гражданска отговорност и застраховка срещу злополука; направените разходи за това могат да бъдат възстановени от DAAD.За пътуването до Германия всеки финансиран стипендиант получава еднократна цялостна сума за пътни разходи. Субсидии за заплащане на наем могат да се предоставят в избрани градове по заявка. Задължителните таксите за следване могат да бъдат поети от DAAD до максимална граница от 500 евро на семестър. Това ограничение се отнася и до значително по-скъпите частни университети.

Успех на Богдан по време на следването му в Германия, в което не се съмняваме и дано успее да продължи да получава стипендията си и за следващата магистърска степен!

 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев