Ученически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, Германия

Ученически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, Германия
27.10.2015 / 13:11

Група от немското градче Марктбрайт прекара седмицата от 25.09 до 02.10 в България. 18 немски и още толкова български ученици взеха участие в този обмен, като целта му беше да се опознаят по-добре двете култури. Учениците прекараха много време заедно, което доведе до безброй много незабравими изживявания. Програмата се състоя от много посещения на музеи и къщи от времето на Българското възраждане, както и от множество общи занимания.

Българските ученици развълнувано посрещнаха гостите си петък вечерта, когато се видяха за пръв път. Немците прекараха остатъка от деня със своите приемни семейства и се запознаха по-добре с българската кухня и обичаи.

През уикенда част от групата посети Карандила, където се наслади на красотата на природата ни, докато други имаха възможност да видят българското Черноморие. Освен това всички обиколиха крепостта Туида заедно с екскурзовод и успяха да се потопят в историята на нашите деди. Накрая всички ученици се събраха заедно на вечеря.

 

В понеделник се състоя приветствието на директора и на училищното ръководството, след което Атанас Котов и Людмил Пашаянов от 11 Д разведоха гостите из гимназията ни. След обиколката г-жа Мая Петрова показа на немските ученици първите стъпки на българските народни танци. Същия следобед групата посети регионалния исторически музей на Сливен, където се запозна още по-подробно с миналото ни. Също така немските ученици присъстваха в някои от учебните часовете и добиха представа как обикновено протича един ден в българското училище.

 

Вторник сутринта започна с посещението на къща-музей Хаджи Димитър. Славяна Червенкондева от 11 Г разказа повече на групата за живота и делата на българския борец за свобода. След това последва волейболната среща между отбора на ГПЗЕ “Захарий Стоянов” и немските ученици. Въпреки трудната игра, която завърши с успех за домакините, спортният дух и на двата тима беше постоянно на лице. В читалище „Хаджи Димитър” се състоя общият концерт на талантливите български и немски ученици. Публиката се наслади на отлично представените музикални изпълнения и научиха повече за Германия, гр. Марктбрайт и гимназия Марктбрайт.

 

В сряда учениците посетиха Жеравна и Котел, където усетиха автентичната възрожденска атмосфера. Първата дестинация беше къща-музей Йордан Йовков, в която видяха изложение на документи и най-известните творби на автора. След това се насладиха на изкуството на български творци, като разгледаха картините в Художествената галерията. С посещението на къщата на Руси Чорбаджи, която беше впечатляващо красива и модерна за времето си, учениците успяха да придобият пълна представа за живота на българското семейство през Възраждането. Следващата спирка беше китното градче Котел. В пантеона на Георги Сава Раковски бяха представени част от българските будители, като Софроний Врачански, Петър Берон и др., заедно с техни автентични записки, ръкописи и артефакти. По-късно групата разгледаха уникалните и единствени по рода си котленски килими. Накрая въпреки студеното време и умората всички се завърнаха в Сливен, усмихнати и доволни от обиколката.

 

На следващия ден българската и немската редколегия работиха върху презентация, обхващаща всичките дни от обмена, която по-късно представиха пред своите съученици и училищното ръководство. Веднага след нея немските ученици изненадаха всички като изиграха право хоро, в което традиционно се включиха и останалите. Завършека на дневната програмата беше с посещението на Текстилния музей в Сливен, където Неделина Тошкова от 11 Д им разказа повече за началото и развитието на индустрията в България. Освен това им бяха представени нагледно различни машини, използвани в миналите векове, и техния механизъм.

 

В петък, 02.10, настъпи моментът за радяла. След една седмица, изпълнена с много емоции и спомени, на всички им беше трудно да се сбогуват със своите нови приятели. Рано сутринта българските ученици изпратиха своите гости с усмивки на лице, обнадеждени за нови срещи.

Неделина Тошкова (11 Д) и Славяна Червенкондева (11 Г)

Още снимки от новината

Ученически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, Германия
Ученически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, Германия
Ученически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, Германия
Ученически обмен между ГПЗЕ Сливен и Гимназия Марктбрайт, Германия

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев