ТВОЯТ ЧАС


Втория брой на вестник "Истината" излезе от печат!"


Клуб Журналистика

Млади възрожденци

Волейбол

ГПЗЕ ЗОНА

Езикът на химията/на немски език/

Елизабетинска сцена (Театър на Английски език)

Клуб Екология

Клуб Здраве

Компютърна IT Академия

Любознателна и приложна математика

Математика за всеки

Математическа работилница

Света на психологията

Сливен през погледа на обектива (Химията в помощ на фотографията)

Театър Класика

Театър на Немски език

Ти можеш повече по математика

Франция-страна на изненадите

Френската култура и обичай по света/на френски език/Клуб Журналистика

Излезе първият брой на вестник "Истината", издаван от учениците в клуба по журналистика.

Млади възрожденци

Нашият клуб беше учреден на 10 октомври 2015 г. Той е независима патриотична организация с доброволно членство. Основната цел на клуба е утвърждаване на национално-патриотичните ценности и идеали сред учениците, популяризиране на българската история, литература, култура, обичаи и традиции. Занимаваме се още със социални и спортни дейности. Учредителите на клуба са 12 ученици, понастоящем членовете му са 44.

Ето някои от многобройните дейности на клуба:

 1. На 1-ви ноември 2015 г. е организиран поход до местността "Карандила" по Хайдушката пътека. Целта е един ден без телефони и компютри.
 2. Месец декември 2015 г. Коледен благотворителен базар.Събраната сума беше използвана за подаръци и дарение за децата със Синдром на Даун. Участвахме в тяхното Коледно празненство.
 3. През месец януари 2016 г. изработихме герб на клуба и избрахме девиз: "Да помним миналото, да градим бъдещето". Гербът носим като значка.
 4. През месец февруари в зала "Май" организирахме кръгла маса на тема: "Васил Левски – какво знаем и какво не знаем за него?"
 5. През месец април организирахме Великденски благотворителен базар – събраната сума дарихме за възстановяване паметника на VI артилерийски полк, воювал през Балканските и Първата световна война.
 6. По повод 140-годишнината от Априлското въстание и в чест на патрона на училището по инициатива на клуба беше организиран ученически конкурс на тема: " Захарий Стоянов – отвъд границите на своето време". За да разберем защо гимназията носи името на Захарий Стоянов, а и да научим повече за началната история на училището членове на клуба се срещнаха и събеседваха с първия директор – г-н Димитър Димитров.
 7. Участие в европейската нощ на музеите през месец май. Двама от членовете на клуба достигнаха до заключителния етап на проекта "Еднакви в храма на Клио".
 8. По повод 90 години от рождението на писателя Цончо Родев Младите възрожденци присъстваха на представянето на книгата "Цончо Родев – един живот за България". Автор на книгата е г-жа Соня Келеведжиева.
 9. На 2-ри юни, на заключителния етап на конкурса за Захарий Стоянов в къща – музей "Сливенски бит" представихме пиесата "Святата истина НИ бе знамето" по "Записки по българските въстания" от Захарий Стоянов. Сценарият е на Елеонора Тодорова от XII д клас.
 10. Ученици от клуба се включиха в отбелязването на 100 годишнината от битката при Каймакчалан (1916) с участие в предаването " Акценти" на местната телевизия Канал 6 и участие във факелното шествие до паметника на VII конен полк " Орлето", пред който поднесоха цветя в знак на признателност.
 11. Поради активната си дейност клубът беше избран за клуб на месец септември 2016 гизмежду повече от 200 клуба в страната.
 12. Посещение на изложбата: " Един завет: На родний край пазете си земите", посветена на участието на XI пехотен, VII конен и VI артилерийси полкове, взели участие в Балканските и в Първата световна война.
 13. На Димитровден –празника на Сливен посетихме крепостта " Туида" и присъствахме на Втория средновековен събор " Помни славата". Запознахме се с поминъка, облеклото, традициите и обичаите, с военното дело на нашите предци.
 14. На 1-ви ноември във Военния клуб пред гостите на представянето на книга с ученически разработки за Втората световна война отново играхме пиесата по " Записките по българските въстания"
 15. Запознахме се с повечето от паметниците в града, с героите , в чиято чест са изградени, както и с историята на тяхното създаване. Поднесохме цветя в знак на признателност.
 16. Имахме среща с млад творец, с поетесата Кристиана Добрева- Станкова, запознахме се с нейната нежна поезия, среща с лекар – д-р Терзиева, от която научихме интересни неща за нетрадиционната медицина.
 17. Посетихме къщата- музей " Сливенски бит", запознахме се с традиционната обредност и обичаи в Сливенския край през епохата на Възраждането.
 18. Изработихме сурвакници, с които участвахме в Коледния благотворителен базар.
 19. Посетихме къщата-музей " Захарий Стоянов" в с. Медвен. Поздравихме за коледните празници жителите на селото като им представихме пиесата и стихове от Христо Ботев.
 20. Деветокласниците организираха в зала " Май" традиционната кръгла маса: " Васил Левски – познат и непознат". Бяхме караул пред паметника на Апостола.
 21. Посетихме фестивала " Кукерландия" в Ямбол, където се запознахме с традиционни пролетни празници от различни краища на страната.
 22. Гледахме и обсъждахме историческият филм " Воевода". Сияна и Александър гостуваха на предаването " Акценти", в телевизия Канал 6, където изказаха мнението си за филма.
 23. Представихме пиесата на английски език в Нова Загора- на областен кръг на фестивала за авторска драматургия и театър.
 24. По повод националния празник -3 март, гостувахме на учениците в с. Крушаре
 25. Участвахме на национален фестивал за авторска драматургия и театър на английски език в гр. Кюстендил, където получихме награда за най-автентично представяне на герой и награда за най- завършена пиеса.
 26. Участие във фестивала " Сливенски вятър", Лазар получи награда за ролята на Захарий Стоянов.
 27. По повод 180 годишнината от рождението на Васил Левски инициирахме регионален ученически конкурс на тема : " Моят Левски е…"
 28. Пред гостите на X национална олимпиада по история и цивилизация в къща-музей " Сливенски бит" представихме пиесата " Святата истина НИ бе знамето"
 29. Участвахме в III национална среща на Клубовете " Млади възрожденци" , където клубът ни бе отличен с първа награда за активна социална дейност.

Членове на клуба се представиха отлично на различни олимпиади и състезания. Ванесса Терзиева от IXг клас спечели 1-во място на състезанието KLETT , а Василен Георгиев от XIIг клас зае 2-ро място на X национална олимпиада по история и цивилизация с оценка отличен 5.88.
ВолейболГПЗЕ ЗОНАЕзикът на химията/на немски език/Елизабетинска сцена (Театър на Английски език)Клуб ЕкологияКлуб ЗдравеКомпютърна IT АкадемияЛюбознателна и приложна математикаМатематика за всекиМатематическа работилницаСвета на психологиятаСливен през погледа на обектива (Химията в помощ на фотографията)Театър КласикаТеатър на Немски езикТи можеш повече по математикаФранция-страна на изненадитеФренската култура и обичай по света/на френски език/


 

Copyright © 2008-2024 Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев